söndag 28 april 2013

Lär känna fascismen

Mathias Wåg och Kim Fredriksson (känd under pseudonymen Pernilla Marcos) hade ett seminarium på Antirasistiskt forum tidigare i år. Under rubriken Vart tog skinnskallarna vägen? redogör de dels för den nyfascistiska rörelsens karaktär och utveckling under de senaste tjugo, trettio åren.

Kim Fredriksson är själv avhoppad fascistisk aktivist. Han redogörelse är mycket intressant, han diskuterar medveten metapolitik, decentraliserade media och sin egen resa på ett insatt och nyanserat sätt. Ett perspektiv han för fram är att skinnskallarna helt enkelt flyttat ut på nätet, där de inte riskerar att få stryk, problem med polisen och i övrigt åtnjuta anonymitetens fördelar.

Han menar också att sverigedemokraternas anhängare radikaliserats avsevärt under de senaste två åren. Problemet med rasistiska och fascistiska rörelser föreslår han att politiken behöver råda bot på, det är i den sociala oro som urholkandet av vård, skola, omsorg och socialförsäkringar innebär som rasismen och fascismen växer.

Lyssna och anteckna. Det finns mycket att lära här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar